Arkitera Seyahat Bursu 2023’ün Kazananı Belli Oldu

 

 

Kent ve mimarlık gündeminde yer eden tartışma konuları çerçevesinde her yıl düzenlenen Arkitera Seyahat Bursu’nun bu seneki teması Geberit’in 2023 global teması “Güvenin Rahatlığını Yaşa. Yanındayız”a uygun olarak belirlenen “Tasarımda Birlikteliğe Güven” olarak ilan edilmiş ve katılımcılardan temaya uygun içerikte bir rota oluşturmaları istenmişti.

20 Kasım′da başvuruları sona eren Seyahat Bursu 2023 için yapılan ön değerlendirme sonucunda 7 başvuru finalist olmaya hak kazanmıştı. 5 Ocak Cuma günü finale kalan isimlerin jüri üyeleri Kerim Miskavi, Banu Uçak, 2022 bursiyeri Tuğçe Topada ile Arkitera ve Geberit yetkililerine Geberit Genel Merkezi’nde yaptıkları birbirinden ilginç ve başarılı sunumların ardından yapılan değerlendirme sonrasında Mervan Önen “Ortaklar : Pot-Pourri” başlıklı projesiyle bu yılın bursiyeri olarak seçildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi mimarlık bölümünden 2023 yılında mezun olan Mervan Önen Onaranlar Kulübü’nde projeler yöneticisi olarak çalışıyor.

“Ortaklar : Pot-Pourri” adlı projemde, temayı ele alırken, bir arada yaşam sürdürdüğümüz ancak varlığını göz ardı ettiğimiz ve unuttuğumuz ilişkiler üzerinden, yeniden hatırlama ve hayal etme odağında ilerledim. Birlikte var olmakta zorlandığımız atık materyaller, birlikteliğimizi hep geri planda tuttuğumuz mikrobiyolojik canlılar ve şehir ekosisteminde unutulan kamusal alan ilişkileri… İnsan-insan, insan-canlı ve insan-cansız birliktelikleri üzerine düşünerek yorumladım. Vurgulamak istediğim bu ortaklıkların tasarımsal karşılıklarını nerelerde görebileceğimi araştırdım ve rotamı bu şekilde oluşturmaya başladım. Bulduğum cevaplar ve üretmek istediğim ürün doğrultusunda Hollanda-İngiltere hattında bir seyahat planladım. Ve planladığım seyahat boyunca bu ikili ilişkilerin kesiştiği örnek tasarlanmış ortamları ve araştırmaları incelemek istedim. Bahsettiğim bu ikili ilişkilerin üçlü kümelerini, tek bir düzlemde birleştiği ortamları hayal ettim, hatta bu düzleme eklediğimiz ve diğer bir  yeni grubu düşündüm. Yapay zekayı. Bahsettiğim bu üçlü ilişkinin bir üst katmanına çıkıp, hiç konuşmadığımız bir diğer üretimden, yapay zekadan bahsetmek ve sonuç ürünümde bana nasıl yardımcı olabileceğini görmek , yeni yeni bahsettiğimiz  insan-yapay zeka ilişkisinin, diğer ilişkileri anlatısına karışması hedefimdi. Seyahatim boyunca elimde biriktirdiğim bütün görsel-işitsel kaynakları, bunların yapay zekayla etkileşimli yorumlanmış versiyonlarını birleştirerek bir belgesel anlatısı oluşturmayı hedefliyorum. Pot-Pourri adını verdiğim bu belgeselin dikkat çekmek istediğim bu ortaklıklar üzerine ve bunların mimari üretim pratiklerine, farklı yaklaşımlar ve  bilinç katması ve seyahatimin temsil filmi olmasını umut ediyorum.” diyerek temasını kısaca anlatan Mervan Önen’in sunumuna ve yapacağı yolculuğuna ait detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Mervan Önen’in yolculuk hazırlıklarını ve seyahati sırasındaki paylaşımlarını aşağıdaki hesaplardan takip edebilirsiniz:

instagram.com/seyahatbursu

facebook.com/seyahatbursu

twitter.com/seyahatbursu