Yarışmayla Yapanlar İstanbul’da Buluştu

Arkitera Mimarlık Merkezi’nin Seranit Grup sponsorluğundaki Yarışmayla Yap projesi kapsamında organize ettiği “Yarışmayla Yapanlar Buluşuyor 2015” 21 Mart Cumartesi günü Yarışmayla Yap’ılan bir yapı olan İstanbul Deniz Müzesi’nde düzenlendi.

Etkinlik, Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz ve Seranit Grup Proje ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Uçak’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.
Yoğun olarak 2014 yılı yarışmalarına odaklanan “Yarışmayla Yapanlar Buluşuyor”da, açılış konuşmalarının ardından birinci ödül ve eşdeğer ödül almış projelerin sunumuna geçildi. 20 ödül almış proje sunumlarını takiben, açık çağrı sunumları başladı. Açık çağrı sunumları her yarışmadan bir asli jüri üyesinin katılımıyla oluşturulan seçici kurulun, etkinlik öncesi yapılan açık çağrıya başvuran 2014 yılı yarışma projeleri arasından seçtiği projelerden oluştu.
2014 yılında yarışmayla yapımı tamamlanan “Erasta Fethiye” ve “Tarih Öncesi Yaşam Müzesi” sunumlarında ise; yarışmanın açılması, sonuçlanması, idare ile görüşmeler, projelendirmeler, inşaat süreci vb. gibi birbirini takip eden aşamalarıyla yarışma süreci bir bütün olarak aktarıldı.

2014 Yılında Yarışma Açan Kurumlara Teşekkür Edildi
Etkinlikte, 2014 yılında yarışma açan kurumlara, mimarlık kültürü ve yapılı çevreye olan değerli katkıları için teşekkür edildi. Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz adına Kayseri Ticaret Odası’ndan Mimar Yavuz Önem’e, Roboski Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akça’ya, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan adına Çanakkale Belediyesi’nden şehir plancısı Gizem Gürel’e, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe adına Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tuğrul’a, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar adına Çanakkale İl Özel İdaresi’nden mimar Serap Öbekci’ye, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu adına İzmir Akdeniz Akademisi Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Balcıoğlu’na Seranit Grup tarafından hazırlanan teşekkür plaketleri verildi.

Neler Tartışıldı?
Etkinliğin en önemli bölümü neredeyse dört saat boyunca ilgiyle izlenen ve katılımın yoğun olduğu “tartışma” oturumuydu. Moderatörlüğünü Ömer Yılmaz’ın yaptığı, konuşmacıların ise Ömer Selçuk Baz, Onat Öktem ve Kerem Piker olduğu oturumda salonun aktif biçimde katılımcı olduğu bir forum havası oluştu.
Yarışmaların varlık nedeninden niteliğine, yarışmacıların niteliğinden genç mimarların sorunlarına kadar geniş başlıklarla Türkiye’de mimarlık ve yarışma ortamının hararetle tartışıldı. Oturumda “Daha çok yarışma açılması bir çözüm mü? Davetli veya ön seçimli yarışmalar genç mimarların önünü kesiyor mu? Kamu kurumları yarışma sürecinin ne kadar içinde, ne kadar içinde olmalı? Jürinin başarısı yarışmanın başarısı mıdır? Yarışmacıların niteliği de en az yarışmanın niteliği kadar önemli mi?” sorularına cevap arandı.

2014 Yarışmaları Sergisi
2014 Yarışmaları Sergisi’nde 30’dan fazla yarışma projesi, yarışmaya teslim edildiği haliyle sergilendi. Sergide 2014 yılında inşaatı tamamlanan yapılar için de bir bölüm ayrıldı.

Yarışmayla Yap Hakkında
Yarışmayla Yap, 2012 yılında Seranit Grup proje sponsorluğunda başlatılan, Türkiye’de mimarlık ve tasarım dallarında açılan proje ve fikir yarışmalarının sayısının ve niteliğinin arttırılmasını, aynı zamanda kamuoyunda kentsel çevre ve mimarlık kültürü oluşturmayı amaçlayan bir projedir.
Şeffaf, katılıma açık, yenilikçi bir süreç sağlayan yarışmaların, proje elde etmek için en doğru yol olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda daha iyi projeler ve daha nitelikli bir mimari için yerel idarelere, tüm kamu ya da özel sektör kurumlarına projelerinizi “Yarışmayla Yap” diyoruz.