Arkitera 12.Yaşını Kutluyor

9 Ekim 2000’de Türkiye’nin ilk mimarlık portalı “Arkitera.com” ile faaliyetlerine başlayan Arkitera Mimarlık Merkezi 12 seneyi geride bıraktı.

Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız mimarlık merkezi konumundaki kurum, isminin de getirdiği sorumluklukla attığı her adımda, mimarlık sektörü için yeni açılımlar yaratıyor.

Mimarlığın Türkiye’de nitelikli bir şekilde uygulanabilmesi ve mimari kalitenin çağdaş ülkeler seviyesine gelmesi için çalışmalarını sürdüren Arkitera Mimarlık Merkezi 12. yaşını kutluyor. Dünyanın pek çok kentinde devletin ve yerel yönetimlerin desteklediği ya da Sivil Toplum Kuruluşları (STK) olarak çeşitli fonlarla varlıklarını sürdüren mimarlık merkezlerine göre farklı bir yapıya sahip olan Arkitera Mimarlık Merkezi, hiç bir kuruma bağlı olmadan çalışmalarını sürdürüyor. Merkezin tüm etkinlikleri Türkiye mimarlık ortamının ihtiyaçları ve imkanları göz önünde tutularak planlanıyor.

Haziran – Ekim 2000 arasında sürdürülen hazırlık çalışmalarının ardından, 9 Ekim 2000 tarihinde ilk yayını olan arkitera.com ile faaliyetlerine başlamış olan Arkitera Mimarlık Merkezi daha sonra RAF Ürün Dergisi ve gazeteparc.com başta olmak üzere diğer yayınlar ve etkinlikler ile çalışmalarına devam etti. Merkez, kurulduğu günden bugüne dek çeşitli çalışmalara destek verdi, mimarlık dünyası için düzenlenen etkinliklerde sektördeki firma, kurum ve üniversitelerle iş birliği yaptı, fiziksel çevre ve kent sorunları ile ilgili konularda bir buluşma platformu görevi üstlendi.

Kuruluşundan bugüne kadar Türkiye’de pek çok ilke imza atmış olan Arkitera Mimarlık Merkezi çeşitli kurum ve dernekler tarafından verilen ödüllerle de onurlandırıldı.

İLK’lerimiz
Ekim 2000 Türkiye’nin ilk mimarlık portalı Arkitera.com yayına başladı.
Ocak 2001 Mimarlık ve tasarım alanındaki Türkiye’nin ilk interaktif tartışma forumu “Arkitera Forum” açıldı.
Ekim 2003 Türkiye’nin ilk dijital mimarlık arşivi “ARKİV” açıldı.
2004 Türkiye’nin ilk gezici mimarlık sergisi yapıldı.
Ekim 2004 Türkiye’de ilk kez “Genç Mimar Ödülü” verildi.
Ekim 2004 Türkiye’nin ilk mimarlık festivali “İstanbul Mimarlık Festivali “düzenlendi.
Ekim 2005 Türkiye’de ilk kez “İşveren Ödülü” verildi
Nisan 2005 Türkiye, EUROPAN mimari proje yarışmasına Arkitera sponsorluğunda ilk kez dahil oldu.
Ocak 2006 Türkiye’nin ilk yapı malzemesi dergisi “RAF Ürün Dergisi” yayın hayatına başladı.
Aralık 2007 Türkiye’nin ilk mimarlık almanağı olan “Arkitera Mimarlık Almanağı” çıktı.
Eylül 2007 Türkiye’nin ilk interaktif dijital mimarlık haritası “Arkitera Mimarlık Haritası” yayına açıldı.
Ekim 2007 Türkiye’de ilk kez mimarlık alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler “Arkitera Kampüste” etkinliği ile ziyaret edildi.
Ekim 2008 Türkiye’de Gayrimenkul, mimarlık ve inşaat sektörlerini biraraya getiren ilk etkinlik olan “ArkiPARC” düzenlendi.
Ekim 2008 Türkiye’de ilk kez “Yapı Malzemesi Ödülleri” verildi.
Ekim 2008 Türkiye’de ilk kez “Gayrimenkul Ödülü” verildi.
Mayıs 2010 Türkiye’nin halka açık ilk mimarlık festivali “Açık Kapı Mimarlık Festivali ” düzenlendi.
Aralık 2010 Türkiye’nin mimarlık alanında verilen ilk seyahat bursu, “Arkitera Seyahat Bursu” ilan edildi.
Ocak 2010 Türkiye’de ilk kez mimarların kendi tasarladıkları binaları gezdirmesi projesi olan “ARKİV Buluşmaları” yapıldı.

Arkitera Mimarlık Merkezi 12. yaş günü için Arkitera tasarım ekibi tarafından bir video hazırlandı. 1.200 parça Lego kullanılan videonun çekimi, 3 gün sürdü ve 520 kare fotoğraf çekildi. Arkitera 12. yaş videosu https://vimeo.com/50965516 linkinden izlenebilir.