Akademik Omurga Üzerinde Konumlanan Kampüs: Özyeğin Üniversitesi Kampüsü

27. ARKİV Buluşması, 22 Mart 2013 tarihinde Kalebodur sponsorluğunda, Arkiv Seçkileri 2012’de iki binası yer alan Özyeğin Üniversitesi’nde gerçekleşti.

B-Design’dan Barış Başat, Emre Gürsoy ve Gülnar Ocakdan’ın sunum yaptığı buluşmaya Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu, Plan A Mimarlık’tan Elif Özdemir, Bahadır Kul Mimarlık’tan Nurgül Yardım, Arkistan’dan Orhan Esen, XXI Mimarlık Tasarım Mekan Dergisi’nden Tuğba Demirci, Kalebodur’dan Ayşe Çamcı, Arkitera Mimarlık Merkezi’nden Emine Merdim Yılmaz, Derya Yazman, Selin Biçer ve Aslı Uzunkaya katıldı. Ayrıca Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 40 öğrenci de buluşmada yer alanlar arasındaydı.

Buluşma Barış Başat’ın projeyle ilgili bilgilendirmesiyle başladı. Projenin oluşturulma fikri daha önceye dayansa da gerçek anlamda bir kampüs olması 2009 yılında ön plana çıkmış. Projeye RMJM başlamış. Bu esnada B-Design ise yerel firma olarak danışmanlık hizmeti vermiş.

Başat masterplan konusunda da detaylı bilgiler verdi. 2009-2015 yılları arası üniversitenin gelişimi ve sayının artışı düşünülerek proje fazlara ayrılmış. Özyeğin Üniversitesi Vakfı’nın arazisinde masterplan çalışmalarına başlanmış.

Sırasıyla Barış Başat, Emre Gürsoy ve Gülnar Ocakdan’ın sunumlarının ardından soru-cevap kısmına geçildi.

Sunumda bahsedilen, yapılması planlanan göletin neden yapılamadığı sorusuna; Barış Başat “Dere var fakat 60 yıllık ortalamaya göre yılın sadece 2 günü akıyor. Aslında kuru bir dere. Derenin debisi düşük olduğu için gölet fikri gerçekleştirilemedi ama ıslahı yapıldı.” cevabını verirken, Emre Gürsoy “Mevcut dereyi kullanamayacağımızı anlayıp, fikir yapay bir gölet yapmaya doğru gidince vazgeçtik.” şeklinde cevap verdi.

RMJM ile görev paylaşımının nasıl olduğu sorusuna Barış Başat ” Masterplan projesi ile konsept projeler RMJM ile yapıldı. Proje sorumlusu Roger Klein’ın Rmjm’den ayrılması sebebiyle projeyi Roger Klein ile sürdürmeye devam etmekteyiz. Biz bu işin yerel bölümüydük. Bununla beraber kampüs binaları içinde Spor merkezi konsepti de dahil olmak üzere bize ait bir projedir. ” derken, Emre Gürsoy ise “B-Design’ın işi için design koordinasyon diyebiliriz. Biz RMJM’nin konseptini alıp projelendirmedik, aslında konsept aşamasının da hep içindeydik.” dedi. Sözü tekrar alan Barış Başat ise “Danışmanlık hizmeti, uygulama ve iç mekan projeleri bize ait. 1/500 ölçeğe kadar RMJM ve Roger Klein’a ait diyebiliriz.” dedi.
Leed sertifikası ile ilgili soruya Barış Başat ” Genelde Leed’i promosyon amaçlı kullanıyorlar. Bizim amacımız ise enerji verimli bir bina yapmaktı. Proje yönetimi ve tüm akademisyenler bu konuda çok hassastı.” cevabını verirken, Emre Gürsoy ise “Amacımız sadece etiket almak değildi” şeklinde cevaplandırdı.

Buluşmaya katılan Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu ise tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Sunumların ardından tüm kampüs, mimarlar eşliğinde gezildi.